ROJSTVO IRIDODIAGNOSTIKE

»Oko ni samo ogledalo duše, temveč tudi zrcalo telesa.« (Ignac Pekszeli)

Že pred 5000 leti so v Indiji in na Kitajskem velik pomen pri odkrivanju bolezni pripisovali prav spremembam na šarenici. Iridologijo so razvijali skupaj z akupresuro in zeliščarstvom. Egipčanski svečeniki so cenili pogled v oko in ga primerjali s pogledom v dušo. V času faraona Tutankamona so egipčanski zdravniki na podlagi šarenice odkrivali bolezni človeškega telesa.

Vrač Jel Aks je najbolj zaslužen, da se je poznavanje skrivnosti človeškega očesa pozneje razširilo tudi v Babilon, Tibet in Indokino. Na dveh zvitkih dolžine 50 metrov se je ohranil njegov znani zapis diagnostike na podlagi šarenice, našli pa so ju v grobnicah Gize.

Vodilni tibetanski zdravniki so bili navdušeni nad globino, ki jo je razkrivala šarenica, zato so največ pozornosti namenjali prav očem. Spremenjene dele šarenice so pomenljivo imenovali »okna v notranjost telesa«.

rojstvo_iridodiagnostike

Ignac Pekszeli in sovino oko

Madžarski zdravnik Ignac Pekszeli iz Budimpešte je nekaj pomembnega odkril med sprehajanjem v gozdu. V njem je našel sovino gnezdo in iz njega poskušal vzeti jajce. Sova ga je s kremplji zagrabila za roko, Pekszeli pa ji je v obrambi nehote zlomil nožico. Začuden je opazil, da se je v očesu sove na strani poškodbe pojavila opazna črna navpična črta.

Ko je Pekszeli pozneje študiral medicino na Dunajski univerzi in delal kot kirurg, je pozorno opazoval spremembe na šarenici svojih pacientov. Ugotovil je nekaj zelo pomembnega, in sicer, da ima vsak telesni organ svoj poseben segment tudi na šarenici. Po dolgoletnem opazovanju številnih bolnikov je Ignac Pekszeli sestavil prvo shemo projekcijskih con na šarenici in napisal vrsto knjig o svojih odkritjih. Znane so njegove besede: »Oko ni samo ogledalo duše, temveč tudi zrcalo telesa.«

Znanje o iridologiji se je poglabljalo

Pozneje je temelje iridodiagnostike razvijal tudi švedski pastor Lilequist. Uspelo mu je odkriti veliko novih znakov na šarenici in o tem je napisal priznani knjigi. Shema, ki jo je sestavil, je bila precej bolj popolna kot sheme njegovih predhodnikov.

Nadaljnji razvoj iridodiagnostike je najbolj povezan z Nemčijo. Po drugi svetovni vojni pa so metodo začeli uporabljati po vsem svetu – v klasični medicinski stroki in alternativnih zdravilnih panogah. Leta 1951 je bila organizirana prva mednarodna zveza iridologov, zdaj pa so v različnih državah organizirani centri in šole za izobraževanje in razvoj iridodiagnostike.

Iridologija tudi v Sloveniji…

Tudi pri nas imamo dobre iridologe, saj je že leta 1926 delovala šola geomatike in iridologije v Slovenski Bistrici. Bila je ena največjih v Evropi.

KONTAKT

LAH MEDIKAL CENTER, d.o.o.
Klanec 13
1218 Komenda

Telefon: 031 616 351
Email: info@lahmedikal.si

Delovni čas:
Pon–pet: po predhodnem naročilu
Sobota, nedelja in prazniki: zaprto