Zdravje

Zdravje je naše največje bogastvo. Pregovor drži, toliko bolj ga občutimo, ko izkusimo simptome bolezni in smo omejeni. Zdravje je dolgoročna investicija. Prej ko začnemo vanj vlagati, dlje bomo lahko uživali v polnosti.

Kaj pravzaprav je zdravje?

Zdravje je stanje celovite telesne, duševne in socialne blaginje. Včasih so zdravje označevali kot odsotnost bolezni ali onemoglosti. Po novejših spoznanjih in stališčih Svetovne zdravstvene organizacije je zdravje celoten in dinamičen sistem, ki je sposoben prilagajanja vsem vplivom okolja ter omogoča posamezniku in skupnosti opravljati vse biološke, socialne in poklicne funkcije in preprečiti bolezen, onemoglost in prezgodnjo smrt.

Sodobna definicija opredeljuje zdravje kot splošno vrednoto in osnovni vir za produktivno in kakovostno življenje vsakega posameznika in skupnosti kot celote. Zdravje je po tej definiciji dinamično ravnovesje telesnih, duševnih, čustvenih, duhovnih, osebnih in socialnih prvin, ki se kaže v zmožnosti stalnega opravljanja funkcij in prilagajanju okolju. V tem smislu zdravje in skrb zanj ni le interes posameznika, medicinskih strok ali institucij zdravstvenega varstva, marveč odgovornost celotne družbene skupnosti.

Kaj je ključno za naše zdravje?

Za zdravje je najbolj pomembna zdrava prehrana. V telo moramo vnesti dovolj vitaminov, mineralov, beljakovin in drugih hranilnih snovi, saj se v nasprotnem primeru lahko poslabša naše zdravje. Izogibati se moramo nezdravi prehrani, na primer takšni, ki vsebuje veliko maščob, prav tako pa ne smemo pretiravati z ogljikovimi hidrati in sladkorji, saj takšna hrana nima najboljšega vpliva na zdravje. Jesti je treba večkrat na dan v manjših količinah.

Prav tako se je nujno rekreirati in skrbeti za higieno. Le z redno in odgovorno skrbjo za zdravje bomo dosegli ravnovesje v telesu in veliko pripomogli k temu, da ostanemo čili in zdravi. Vseh dejavnikov tveganja za razvoj bolezni seveda ne moremo preprečiti, vendar če se ob upoštevanju vseh zgoraj navedenih dejstev še ne obremenjujemo in izogibamo stresu, je tveganje manjše.

In kaj vpliva na naše zdravje?

1. Naš genski zapis.

V veliki meri gre za mešanico genov, ki smo jo podedovali od naših prednikov, v nekaterih genih pa se je ob spočetju ustvaril na novo spolnih celicah iz katerih smo nastali ustvaril na novo. Geni določajo kakšen imunski sistem imamo, kako »dober« želodec, srce in dihala imamo, kako kopičimo maščobo, kako nagnjeni smo k duševnim boleznim, alergijam, kako odporni smo na tobačni dim, na sončne žarke itd. Na izražanje nekaterih »dobrih« ali »slabih« genov lahko tudi sami vplivamo z aktivnostjo, okoljem in snovmi, ki smo jim izpostavljeni.

2. Okolje v katerem odraščamo, delamo in živimo.

Zelo pomemben dejavnik, tako iz stališča vpliva na izražanje dobrih in slabih genov, kot neposrednega vpliva na naše telo in dušo. Dejavniki, ki vplivajo na naš »hardware« so fizikalni in kemični, kot npr podnebje, temperatura (odraščanje v hladnem, vlažnem, suhem zraku..), količina sončne svetlobe, higiena (prekuženost z bakterijami in virusi, posledične bolezni in avtoimune bolezni, alergije), prehrana (osnovni gradniki, vitamini, škodljive snovi v hrani, maščobe), delovno mesto (izpostavljenost hrupu, telesnim obremenitvam, škodljivim snovem), izpostavljenost poškodbam v prometu in prostemu času itd.

3. Naše lastno delovanje.

Pogojeno je z zgoraj naštetimi in na njih tudi vpliva. »Software«, ki nas poganja je zmes naše vzgoje, izobrazbe, prepričanj in motivov, psihosocialnega okolja doma in na delovnem mestu, širšega družbenega in kulturnega okolja, verovanja in drugih stvari.

Kaj lahko torej naredimo za dobro zdravje in kvalitetno življenje?

Zgoraj omenjene dejavnike spravimo v sozvočje. Poznati je potrebno specifične potrebe svojega telesa in duše ter jih negovati. Omogočiti si moramo okolje in snovi, ki nas dobro vplivajo in se lotevati dejavnosti, ki nam denejo. To velja tudi za izbiro telesne aktivnosti, ki nam mora biti “pisana na kožo”, kot izbiro prehrane, ki mora našemu telesu odgovarjati, in nam pomagati pri uresničevanju naših ciljev.

Shopping Cart
0
    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino
    Scroll to Top